Sunita Chote-Oedit

Kwaliteitsmedewerker/Interne auditor –Lifecoach

Incest, vernedering en pesten

In 2003 deelde een vriendin haar problemen met mij en vanaf dat moment heb ik haar begeleid in haar scheidingsproces. Door onze gesprekken is zij weer in haar kracht gekomen en dat opende een deur om andere vrouwen te willen helpen. Ik heb immers mezelf geholpen over mijn issues heen te komen.

Mijn eigen proces van verwerking en de zware levensbagage een plek geven, startte op mijn 27e nadat ik weer een zware hyperventilatie kreeg. Hier had ik last van sinds de puberteit. Op mijn 27e was de hyperventilatie zo erg dat de ambulance gebeld werd en zij attendeerden mij op de aanleiding: psychisch van aard.

Incest & vernedering

Als 5 jarig meisje ben ik seksueel misbruik door een bloedverwant. Dit leidde tot volledige isolatie van de buitenwereld. Ik werd een in mezelf gekeerd kind. Als opgroeiende tiener met een gesloten persoonlijkheid heb ik veel ouderlijke ruzies meegemaakt. Er was weinig harmonie in huis: veel scheldpartijen en beledigingen. Naast het misbruik en de verbitterde thuissituatie, werd ik gepest op school. Dit kropte ik allemaal op. Op 13 jarige leeftijd werd opnieuw een oom handtastelijk. Ik heb dat kunnen afweren en heb de familie in Den Haag nooit meer opgezocht…om mezelf te beschermen. Voor veel Hindoestanen is familie belangrijk en wordt niet geluisterd naar het kind dat emotionele schade oploopt. Daarom heb ik mijn verhaal niet gedeeld. Er werd toch niet naar geluisterd.

Zelf healing

Vanaf mijn 27e richtte ik mijn aandacht op zelfontwikkeling en zelfhealing, naast mijn rol als vrouw en moeder. Ik vond het belangrijk op mezelf te focussen, omdat ik met de onverwerkte bagage niet begreep wat er gebeurde, waarom ik snel boos werd, weinig vertrouwen had, en in het ergste geval onvolledige liefde gaf.

Via mijn huisarts kwam ik in contact met boeken en trainingen*. Deze hebben mij ook echt geholpen bij het vinden van innerlijke rust en dat ik totaal in mijn kracht ben gekomen.

Ook heeft het proces heeft mijn inzichten in spiritualiteit verbreed. Ik ben nu aangesloten bij Shivyog en ben geïnitieerd in kennis van Shree vidiya ( de vrouwelijke energie).

De labiele stempel

De meeste voorkomende drempel was onbegrip. Mensen zijn snel geneigd een etiket op je te plakken. In mijn geval werden vooral de termen labiel, burn-out en overspannen aan mij gekoppeld.

Dit heeft invloed gehad op mijn participatie in de maatschappij. Ik voelde me altijd ondergeschikt en deelde mijn mening niet. Immers, van huis uit kreeg ik altijd mee dat je je mening niet mocht delen; het is enkel een kwestie van ja-knikken. Door het helingsproces ging ik bij elke situatie aan de slag met zelfreflectie. Ik vroeg me altijd af wat ik voelde en wat ik vond van een situatie. Dit ben ik na verloop van tijd ook kenbaar gaan maken. En dat werd gewaardeerd! Er ging een wereld voor me open.

Eigen Kracht

Door mijn ervaringen heb ik geleerd dat het belangrijk is in je kracht te blijven en vanuit je eigen motivatie keuzes te maken. Ik put mijn kracht uit levenservaringen, inzichten uit trainingen, assertiviteit, meditatie, geloof in mezelf. Probeer jouw bron van kracht te vinden! Om vrouwen hierbij te helpen verzorg ik op vrijwillige basis cursussen.  Immers, mijn boodschap, levenservaringen en trainingen hebben mij gevormd tot de sterke vrouw die ik nu ben. En dat is nu juist wat ik veel meer wil zien: sterke vrouwen!

 

Boeken en trainingen

De boeken die Sunita geholpen hebben:
 1. Activeer je onderbewustzijn- Barbel Mohr
 2. Durft te vertrouwen op je gevoel- Laura Day
 3. Het geluk in jezelf- Deepak Chopra
 4. Emotionele Intelligentie- Daniel Coleman
 5. Als het leven pijn doet – Rene Diekstra
 6. Ik ben/Zijn – Shri Nisargadatta Maharaj
 7. Karma-, Bhakti-, Jnana-, en Raja Yoga – Swami Vivekanand
Trainingen die ze gevolgd heeft, zijn:
 1. Neuro linguïstisch programmeren (NLP)
 2. Praktische Psychologie
 3. Assertiviteitstraining
 4. Life coach
 5. Conversationele Hypnose
 6. 1 jaar Toegepaste Psychologie

Over de cursus van Sunita

In mijn cursus voor de vrouwen creëer ik een omgeving waar de deelnemers zich vertrouwd voelen om hun verhaal te vertellen. Aan de hand van lessen en de hulpvraag van de deelnemers, behandel ik de onderwerpen en krijgen ze oefeningen mee. In de afgelopen 3 jaar zijn onderwerpen als trauma verwerking, aandacht en liefde, respect, angsten, assertiviteit, negatief zelfbeeld, vergeven, loslaten en bewust- en onderbewustzijn aan bod gekomen.

Door het krijgen van andere inzichten komen de deelnemers heel gefaseerd in hun eigen kracht. Een voorbeeld hiervan is dat door angsten een deelnemer niet durfde te reizen naar Suriname. Haar angsten waren gebaseerd op doodsbedreiging uit het verleden door haar ex-man. Zij heeft mede door de trainingen de keuze gemaakt om toch af te reizen naar Suriname en is nu twee keer geweest. Dit is een manier om in je kracht te komen.

Contact opnemen met Sunita? Mail haar: Sunitachote@casema.nl

Website: www.csfoundation.nl

Sunita Chote-Oedit

Lees ook het verhaal van...

 • Ranjeeta Doerga

  Ik ben Ranjeeta Doerga, 28 jaar oud, moeder van 2 kids (1 en 11 jaar), student Notarieel recht aan de Universiteit van Leiden en registergoed behandelaar in het notariaat. Als je terug rekent kom je er snel achter: ik was tienermoeder. Op mijn 16e werd ik zwanger van mijn oudste zoon.

 • Raihaana Ainoel

  Als kind van 14 ben ik seksueel misbruikt, mishandeld en bedreigd door een inmiddels voor moord veroordeelde man. Deze helse periode duurde 9 maanden. Ik kon het met niemand delen, want hij zou me vermoorden. Dat had hij immers ook met zijn ex gedaan. Haar lijk is niet meer gevonden.

 • Angela Nandpersad

  Ik begon mijn leven vol kleur, ik was vrolijk en creatief. Een meisje met dromen en toekomstplannen. Maar mijn dromen vervaagde en ik verloor al mijn kleur. Als ik terugdenk aan mijn jeugd, dan denk ik aan de kleur zwart.

 • Kaiden Ray Sewradj

  “Wordt het een jongen of een meisje?” Ik weet zeker dat die vraag ook werd gesteld aan mijn moeder toen ze zwanger was. Ik weet zeker dat ze toen ook vol trots heeft verteld dat haar eerste kindje een dochtertje werd. Toch is mijn moeder nu de trotse moeder van twee zonen.

 • REENA RAMBARATSINGH

  Vrij snel kwam ik er tijdens een bijbaan op een gerenommeerd advocatenkantoor achter, dat een juridische carrière mij geen voldoening zou bieden in het leven. Ik wilde MEER! Ik wilde mijn passie volgen: VISAGIE!

 • MAISHA EMILY NEUS

  Op 03-04-17 organiseerde ik de eerste demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Er kwamen rond de 1000 mensen. Inmiddels heb ik 13.000 volgers...

 • OLIVIA MARQUERITA DE SOUZA

  Ik groeide op in een gezin, waar een hoger beroep studie geen optie was, vanwege onvoldoende financiële middelen. Daardoor...

 • SHAREENA DWARKA

  De scheiding van mijn ouders viel zwaar. Ze waren net voorgoed naar Suriname gekomen en het werd een strijd om de kinderen...

 • ASMIE GENDARAM

  Ik zat middenin een scheiding en verloor toen ook mijn baan. De scheiding en het overlijden van Fatima was de druppel...

 • KABITA MAHADEW

  Toen mijn moeder plotseling een hartaanval kreeg en voor 80% hersendood werd verklaard moest ik ineens zelfstandig worden om...

 • DARSHANI KHODABAKS

  Ik ben in 2010 begonnen als model. Er werd altijd tegen mij gezegd dat ik de look van een model bezat en men vroeg waarom ik er....

 • SARITA PHERAI

Nog meer verhalen

Over Stichting JIYA

JIYA streeft ernaar vrouwen te ondersteunen in het verwezenlijken van dromen. Elke vrouw heeft een passie en elke vrouw wil deze kunnen ervaren, elke dag weer. Toch zijn er nog velen die dat jammer genoeg niet kunnen. Vanwege diverse omstandigheden: onderdrukking, onwetendheid, onzekerheid zijn nog maar enkele aspecten. Hoe gaan vrouwen hiermee om en op welke wijze doorbreken ze de taboes en belemmeringen?

Passion is sexy

Neem contact op