SHAKILA BIHARIE

HR manager/eigenaar Verander Adviesbureau

In mijn jeugd, als klein meisje op de basisschool, had ik een enorme behoefte aan rechtvaardigheid. Een enorme behoefte aan erkenning, een meerwaarde leveren. Toen kon ik dit gevoel nog niet plaatsen maar naarmate ik ouder werd, kreeg dat meer betekenis en langzamerhand krijgt het ook meer een plek.

Vanuit mijn behoefte naar rechtvaardigheid ben ik Rechten gaan studeren. Van huis uit heb ik van mijn ouders meegekregen dat mijn studie zou zorgen voor mijn onafhankelijkheid. Maar zo eenvoudig was het allemaal niet. Ik ben opgegroeid in een beschermende omgeving, dus toen ik voor het eerst naar Amsterdam ging, was dat choquerend. Ik was ook heel verlegen en kon niet meegaan in het studentenleven, mede door beperkingen vanuit mijn opvoeding, maar ook mijn eigen normen en waarden die ik aan het ontdekken was. Wat past bij mij, wie ben ik, waar sta ik voor en wat wil ik met mijn leven, waren vragen die dagelijks de revue passeerden. Ik voerde iedere dag een strijd met mezelf, ik een in Amsterdam geboren meid die mee wilde gaan met de westerse maatschappij, maar toch mijn achtergrond niet wilde verloochenen. Ik was mezelf aan het belemmeren om te groeien, maar dat zag ik niet. Ik wilde anders zijn en nam iedere keer een andere rol aan.

Tijdens mijn studies, verscheidene banen, was er altijd een gevoel in mijn binnenste waar ik niet genoeg aandacht aan schonk. Mijn innerlijke ik wilde mij wat vertellen en ik negeerde het. Ik negeerde het omdat ik zo druk bezig was om carrière (proberen) te
maken, mijn erkenning stond gelijk aan hoeveel geld ik verdiende. Ik was nooit tevreden en het moest altijd beter. Ik was niet goed genoeg, ik ging niet snel genoeg, ik had last van faalangst.

Maar de drang om andere vrouwen te helpen, de drang om een meerwaarde te leveren, de drang om erkend te worden, de drang om succesvol te zijn, bleef altijd. Vanuit soulsearching ben ik uiteindelijk Verander Adviesbureau begonnen. Ik zie het als mijn missie om vrouwen te helpen. In het bijzonder allochtone vrouwen. Ik wil vrouwen, die dat nodig hebben, helpen om in hun kracht te gaan staan en leiding nemen over hun eigen leven, bevrijd van alle belemmerende gedachtes zodat een ieder zijn potentie volledig kan benutten.

Succesvol zijn heeft voor mij ook een andere betekenis gekregen. Succesvol zijn is niet je bankrekening, maar de impact die je maakt. In mijn hart geloof ik dat een ieder gezegend is met een potentie die, eenmaal aangewakkerd, er voor kan zorgen dat je het leven gaat leiden die je wilt leiden. Vanuit dit principe ben ik me ook aan het oriënteren op een Be Succesvol evenement ( meer informatie volgt).

Wat ik graag zou willen meegeven is:
Wacht niet op inspiratie om je droom waar te maken, maar leef je droom en wordt geïnspireerd!

Meer weten over Shakila?
Mail haar: tsbiharie@gmail.com

SHAKILA BIHARIE

Lees ook het verhaal van...

 • Ranjeeta Doerga

  Ik ben Ranjeeta Doerga, 28 jaar oud, moeder van 2 kids (1 en 11 jaar), student Notarieel recht aan de Universiteit van Leiden en registergoed behandelaar in het notariaat. Als je terug rekent kom je er snel achter: ik was tienermoeder. Op mijn 16e werd ik zwanger van mijn oudste zoon.

 • Raihaana Ainoel

  Als kind van 14 ben ik seksueel misbruikt, mishandeld en bedreigd door een inmiddels voor moord veroordeelde man. Deze helse periode duurde 9 maanden. Ik kon het met niemand delen, want hij zou me vermoorden. Dat had hij immers ook met zijn ex gedaan. Haar lijk is niet meer gevonden.

 • Angela Nandpersad

  Ik begon mijn leven vol kleur, ik was vrolijk en creatief. Een meisje met dromen en toekomstplannen. Maar mijn dromen vervaagde en ik verloor al mijn kleur. Als ik terugdenk aan mijn jeugd, dan denk ik aan de kleur zwart.

 • Kaiden Ray Sewradj

  “Wordt het een jongen of een meisje?” Ik weet zeker dat die vraag ook werd gesteld aan mijn moeder toen ze zwanger was. Ik weet zeker dat ze toen ook vol trots heeft verteld dat haar eerste kindje een dochtertje werd. Toch is mijn moeder nu de trotse moeder van twee zonen.

 • REENA RAMBARATSINGH

  Vrij snel kwam ik er tijdens een bijbaan op een gerenommeerd advocatenkantoor achter, dat een juridische carrière mij geen voldoening zou bieden in het leven. Ik wilde MEER! Ik wilde mijn passie volgen: VISAGIE!

 • MAISHA EMILY NEUS

  Op 03-04-17 organiseerde ik de eerste demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Er kwamen rond de 1000 mensen. Inmiddels heb ik 13.000 volgers...

 • OLIVIA MARQUERITA DE SOUZA

  Ik groeide op in een gezin, waar een hoger beroep studie geen optie was, vanwege onvoldoende financiële middelen. Daardoor...

 • SHAREENA DWARKA

  De scheiding van mijn ouders viel zwaar. Ze waren net voorgoed naar Suriname gekomen en het werd een strijd om de kinderen...

 • ASMIE GENDARAM

  Ik zat middenin een scheiding en verloor toen ook mijn baan. De scheiding en het overlijden van Fatima was de druppel...

 • KABITA MAHADEW

  Toen mijn moeder plotseling een hartaanval kreeg en voor 80% hersendood werd verklaard moest ik ineens zelfstandig worden om...

 • DARSHANI KHODABAKS

  Ik ben in 2010 begonnen als model. Er werd altijd tegen mij gezegd dat ik de look van een model bezat en men vroeg waarom ik er....

 • SARITA PHERAI

Nog meer verhalen

Over Stichting JIYA

JIYA streeft ernaar vrouwen te ondersteunen in het verwezenlijken van dromen. Elke vrouw heeft een passie en elke vrouw wil deze kunnen ervaren, elke dag weer. Toch zijn er nog velen die dat jammer genoeg niet kunnen. Vanwege diverse omstandigheden: onderdrukking, onwetendheid, onzekerheid zijn nog maar enkele aspecten. Hoe gaan vrouwen hiermee om en op welke wijze doorbreken ze de taboes en belemmeringen?

Passion is sexy

Neem contact op