SARITA PHERAI

Ambulant begeleider jongeren

-Character is like a tree and reputation its shadow. The shadow is what we think it is and the tree is the real thing.-

Toen de gezondheid van mijn vader drastisch achteruit ging, heb ik een knoop doorgehakt: ik begon aan de opleiding Pedagogisch Medewerker Jeugdzorg. Het liet mij verder koud wat anderen ervan vonden…Ik heb altijd de ambitie gehad om verder te studeren. Daarnaast wilde -en wil ik nog steeds- graag iets voor jongeren betekenen.Veel mensen uit mijn omgeving volgen een opleiding, omdat hun ouders dit van hen eisen.

De steun van mijn vader

Verlies

Toen papa ernstig ziek werd, vertelde ik hem over mijn voornemen. Hij was erg trots toen hij hoorde dat ik wilde studeren en daarmee jongeren wilde helpen.
Hij gaf mij mee dat ik vooral moest doorzetten, de moed niet moest opgeven. Zo gezegd, zo gedaan. Mijn opleiding heb ik gehaald door alles wat ik heb doorstaan en het heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Net voordat ik begon aan mijn studie, kwam papa te overlijden. Hij was hartpatiënt en tijdens een operatie ging het mis. Ik had een heel goede band met hem, dit verlies was dus hartverscheurend.Geen tijd om te rouwen. Mijn ouders zijn op mijn 11e gescheiden en ik koos er destijds voor bij papa te wonen. Na jaren in dezelfde wijk en hetzelfde huis gewoond te hebben, kregen mijn broertje en ik na het overlijden van mijn vader te horen dat we het huis moesten verlaten. Tijd om te rouwen was er dus niet. Er kwam teveel, tegelijk op ons af. Vervolgens vertelde ik mijn naasten dat ik graag verder wilde studeren. Ze namen mij niet serieus en dachten dat het een fase was. Ik kreeg vervelende opmerkingen te horen:”Je wilt verder studeren? De studie zal niets toevoegen aan je toekomst. Je blijft in een vicieuze cirkel en je gaat niets bereiken!” ”Kijk jou eens heel serieus over haar toekomst praten, terwijl je niet eens in het huis van je vader kan blijven.”

Tijd voor afscheid

Ik heb ervoor gekozen – hoe pijnlijk het ook was – om het contact te verbreken met de mensen die deze vervelende opmerkingen maakten. Ik heb ze niet gezien gedurende de verhuizing. Ze hebben niet geholpen met het inpakken. Ze waren er niet voor ons om ons te steunen en te troosten. In de meest slechte tijden heb je mensen nodig en juist dan zie je wie er echt voor je zijn.
Hoe vreemd het ook klinkt, het heeft mij goed gedaan. De negatieve houding en opmerkingen van derden hebben mij sterker gemaakt. Uiteraard was dit in combinatie met de liefde en positiviteit van de mensen om mij heen die er wel waren. Daarom staat ook in mijn beginstuk dat het mij koud liet wat anderen ervan vonden.

Dit wil ik iedereen dan ook meegeven:

Blijf geloven in je eigen kracht en laat je door niets of niemand tegenhouden.
Ik wil met mijn eigen ervaringen andere jongens en meiden helpen. Dat wil ik doen in de vorm van laagdrempelige hulpverlening. Verder wil ik presentaties op scholen en instellingen geven waar ik mijn eigen verhaal en ervaringen deel. Ik wil laten zien dat als je iets ernstigs meemaakt in je leven het niet direct betekent dat je niets kan bereiken.

Meer van Sarita weten? Mail haar: sarita.pherai@gmail.com

SARITA PHERAI

Lees ook het verhaal van...

 • Ranjeeta Doerga

  Ik ben Ranjeeta Doerga, 28 jaar oud, moeder van 2 kids (1 en 11 jaar), student Notarieel recht aan de Universiteit van Leiden en registergoed behandelaar in het notariaat. Als je terug rekent kom je er snel achter: ik was tienermoeder. Op mijn 16e werd ik zwanger van mijn oudste zoon.

 • Raihaana Ainoel

  Als kind van 14 ben ik seksueel misbruikt, mishandeld en bedreigd door een inmiddels voor moord veroordeelde man. Deze helse periode duurde 9 maanden. Ik kon het met niemand delen, want hij zou me vermoorden. Dat had hij immers ook met zijn ex gedaan. Haar lijk is niet meer gevonden.

 • Angela Nandpersad

  Ik begon mijn leven vol kleur, ik was vrolijk en creatief. Een meisje met dromen en toekomstplannen. Maar mijn dromen vervaagde en ik verloor al mijn kleur. Als ik terugdenk aan mijn jeugd, dan denk ik aan de kleur zwart.

 • Kaiden Ray Sewradj

  “Wordt het een jongen of een meisje?” Ik weet zeker dat die vraag ook werd gesteld aan mijn moeder toen ze zwanger was. Ik weet zeker dat ze toen ook vol trots heeft verteld dat haar eerste kindje een dochtertje werd. Toch is mijn moeder nu de trotse moeder van twee zonen.

 • REENA RAMBARATSINGH

  Vrij snel kwam ik er tijdens een bijbaan op een gerenommeerd advocatenkantoor achter, dat een juridische carrière mij geen voldoening zou bieden in het leven. Ik wilde MEER! Ik wilde mijn passie volgen: VISAGIE!

 • MAISHA EMILY NEUS

  Op 03-04-17 organiseerde ik de eerste demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Er kwamen rond de 1000 mensen. Inmiddels heb ik 13.000 volgers...

 • OLIVIA MARQUERITA DE SOUZA

  Ik groeide op in een gezin, waar een hoger beroep studie geen optie was, vanwege onvoldoende financiële middelen. Daardoor...

 • SHAREENA DWARKA

  De scheiding van mijn ouders viel zwaar. Ze waren net voorgoed naar Suriname gekomen en het werd een strijd om de kinderen...

 • ASMIE GENDARAM

  Ik zat middenin een scheiding en verloor toen ook mijn baan. De scheiding en het overlijden van Fatima was de druppel...

 • KABITA MAHADEW

  Toen mijn moeder plotseling een hartaanval kreeg en voor 80% hersendood werd verklaard moest ik ineens zelfstandig worden om...

 • DARSHANI KHODABAKS

  Ik ben in 2010 begonnen als model. Er werd altijd tegen mij gezegd dat ik de look van een model bezat en men vroeg waarom ik er....

 • SARITA PHERAI

Nog meer verhalen

Over Stichting JIYA

JIYA streeft ernaar vrouwen te ondersteunen in het verwezenlijken van dromen. Elke vrouw heeft een passie en elke vrouw wil deze kunnen ervaren, elke dag weer. Toch zijn er nog velen die dat jammer genoeg niet kunnen. Vanwege diverse omstandigheden: onderdrukking, onwetendheid, onzekerheid zijn nog maar enkele aspecten. Hoe gaan vrouwen hiermee om en op welke wijze doorbreken ze de taboes en belemmeringen?

Passion is sexy

Neem contact op