RENUSHKA TJIKHOERI

Muzikant bij de Baithak Gana Angels, Parttime Visagiste, afgestudeerd European Professional

Baithak Gana in ons bloed

Als kind zijn wij al vroeg begonnen met het maken van muziek. Op haar vijfde begon mijn zusje (Shivani, 20) met het trommelen op haar dholak, mijn zus (Kavita, 28) leerde op gehoor nummers spelen op de keyboard en harmonium en ik (Renushka, 26) hield me bezig met de Dhantaal. Al gauw kwamen wij er achter dat wij interesse hadden in de oorspronkelijk Indiaas- Surinaamse muziekstijl, de Baithak Gana. In deze muziekstijl staan drie instrumenten centraal, Dholak, Harmonium en Dhantaal.

Over het algemeen wordt deze muziek voornamelijk door de Surinaams- Hindoestaanse man gemaakt, maar daar hebben wij nooit bij stil gestaan. Deze originele muzieksoort dreigt ook (vooral in Nederland) te verdwijnen, daar men meer interesse heeft in de feestelijke chutneys. Het is een oude stijl, waarbij het lijkt dat de authenticiteit ervan verloren is gegaan in de loop der jaren.

Balanceren

Als studerende dames, hebben wij altijd gezocht naar de juiste balans tussen de studie en de hobby die steeds meer tijd en energie vergde. Ons ‘moment of fame’ hebben wij in 2007 behaald, toen wij, de Baithak Gana Angels, een aantal uitverkochte shows hadden neergezet in Suriname . Vanaf dat moment werd het eigenlijk nog wel moeilijker om de focus te houden op de studie, door de vele aanvragen en boekingen. Ook hebben wij altijd gewerkt, wat alsmede de nodige uren in beslag nam. Het was een kwestie van het vinden van de juiste balans en het plannen van je dag, week en zelfs maanden.

Tijdens vele optredens, waar we steeds weer een ander publiek hadden, merkten we vaak dat men ons onderschatte. Men maakte grapjes, waaruit bleek dat dit niet was weggelegd voor een vrouw/ meisje. Deze optredens werden ons lievelingsoptredens uiteindelijk, omdat deze reacties en opmerkingen ons juist de kracht gaven om te laten zien wat wij konden. Het toppunt was dan ook steeds weer dat juist deze mensen uiteindelijk naar ons toe kwamen met complimenten en respect.

Niet alleen het publiek, maar ook andere muzikanten, hebben geprobeerd om op verschillende manieren optredens van ons te cancelen, in de hoop dat zij er zelf mochten optreden. Ook werden er geruchten verspreid dat wij gestopt waren met muziek, terwijl dat zeker nooit het geval is geweest. Dit zijn enkele voorbeelden van barrières, waar wij als jonge dames mee te maken hebben gehad. Echter, hiermee wil ik niet zeggen dat het als vrouw zijnde moeilijker is om iets te bereiken. Mannelijke muzikanten zouden dit namelijk eveneens kunnen meemaken.

Motivatie uit barrières

In mijn omgeving worden wij gelukkig gesteund door iedereen om ons heen, zij zorgen er samen met ons voor dat wij doorgaan met het waarmaken van onze dromen. En al zouden wij er alleen voor staan, dan zou dat ons niet tegenhouden om door te gaan met onze passie. Motivatie is het belangrijkste om je droom waar te kunnen maken en het is dan ook erg belangrijk om in iedere barrière een motivatie te vinden.

Inmiddels hebben wij ons Baithak Gana formatie uitgebreid en we zullen ons in de toekomst vanzelfsprekend nog inzetten voor dit stukje cultuurbehoud! Daarnaast zijn we nog altijd aan het studeren, werken en zijn wij druk met andere hobby’s.

Doelen worden alleen bereikt als je doorzet en niemand, ook de man niet, zal een doel in de schoot geworpen krijgen. De tijden veranderen en niet alleen de man, maar ook zeker de vrouw moet dat beseffen. Wij zijn nu vrij in het maken van keuzes, dus maak dan ook de keuzes waar je gelukkig van wordt. Ook kleine stapjes, zijn stappen vooruit.

RENUSHKA TJIKHOERI

Lees ook het verhaal van...

 • Ranjeeta Doerga

  Ik ben Ranjeeta Doerga, 28 jaar oud, moeder van 2 kids (1 en 11 jaar), student Notarieel recht aan de Universiteit van Leiden en registergoed behandelaar in het notariaat. Als je terug rekent kom je er snel achter: ik was tienermoeder. Op mijn 16e werd ik zwanger van mijn oudste zoon.

 • Raihaana Ainoel

  Als kind van 14 ben ik seksueel misbruikt, mishandeld en bedreigd door een inmiddels voor moord veroordeelde man. Deze helse periode duurde 9 maanden. Ik kon het met niemand delen, want hij zou me vermoorden. Dat had hij immers ook met zijn ex gedaan. Haar lijk is niet meer gevonden.

 • Angela Nandpersad

  Ik begon mijn leven vol kleur, ik was vrolijk en creatief. Een meisje met dromen en toekomstplannen. Maar mijn dromen vervaagde en ik verloor al mijn kleur. Als ik terugdenk aan mijn jeugd, dan denk ik aan de kleur zwart.

 • Kaiden Ray Sewradj

  “Wordt het een jongen of een meisje?” Ik weet zeker dat die vraag ook werd gesteld aan mijn moeder toen ze zwanger was. Ik weet zeker dat ze toen ook vol trots heeft verteld dat haar eerste kindje een dochtertje werd. Toch is mijn moeder nu de trotse moeder van twee zonen.

 • REENA RAMBARATSINGH

  Vrij snel kwam ik er tijdens een bijbaan op een gerenommeerd advocatenkantoor achter, dat een juridische carrière mij geen voldoening zou bieden in het leven. Ik wilde MEER! Ik wilde mijn passie volgen: VISAGIE!

 • MAISHA EMILY NEUS

  Op 03-04-17 organiseerde ik de eerste demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Er kwamen rond de 1000 mensen. Inmiddels heb ik 13.000 volgers...

 • OLIVIA MARQUERITA DE SOUZA

  Ik groeide op in een gezin, waar een hoger beroep studie geen optie was, vanwege onvoldoende financiële middelen. Daardoor...

 • SHAREENA DWARKA

  De scheiding van mijn ouders viel zwaar. Ze waren net voorgoed naar Suriname gekomen en het werd een strijd om de kinderen...

 • ASMIE GENDARAM

  Ik zat middenin een scheiding en verloor toen ook mijn baan. De scheiding en het overlijden van Fatima was de druppel...

 • KABITA MAHADEW

  Toen mijn moeder plotseling een hartaanval kreeg en voor 80% hersendood werd verklaard moest ik ineens zelfstandig worden om...

 • DARSHANI KHODABAKS

  Ik ben in 2010 begonnen als model. Er werd altijd tegen mij gezegd dat ik de look van een model bezat en men vroeg waarom ik er....

 • SARITA PHERAI

Nog meer verhalen

Over Stichting JIYA

JIYA streeft ernaar vrouwen te ondersteunen in het verwezenlijken van dromen. Elke vrouw heeft een passie en elke vrouw wil deze kunnen ervaren, elke dag weer. Toch zijn er nog velen die dat jammer genoeg niet kunnen. Vanwege diverse omstandigheden: onderdrukking, onwetendheid, onzekerheid zijn nog maar enkele aspecten. Hoe gaan vrouwen hiermee om en op welke wijze doorbreken ze de taboes en belemmeringen?

Passion is sexy

Neem contact op