Ranjeeta Doerga

Student Notarieel Recht

-You never know your limits, unless you push yourself to them!-

Fotograaf: Raul Neijhorst, MUAH: Warishna Goercharan-Boejharat, Designer: Made by Ranjeeta Doerga & Rose-Marie Ramesar

Ik ben Ranjeeta Doerga, 28 jaar oud, moeder van 2 kids (1 en 11 jaar), student Notarieel recht aan de Universiteit van Leiden en registergoed behandelaar in het notariaat. Als je terug rekent kom je er snel achter: ik was tienermoeder. Op mijn 16e werd ik zwanger van mijn oudste zoon. Ik vertelde het als eerst aan mijn toenmalige vriend, die het toen doorvertelde. Hierdoor kwam mijn moeder erachter voordat ik het haar kon vertellen. Zij steunde mij vanaf het eerste moment, waardoor ik geen seconde getwijfeld heb aan het houden van mijn kind.

Verandering
Toen men erachter kwam dat ik zwanger was, ging het snel. Ik was een schande voor de familie, werd van school ‘gestuurd’, werd raar aangekeken, werd uitgescholden voor slet en was altijd negatief in beeld. Mijn familie roddelde over mij,  en mijn toenmalige schoonfamilie probeerde mij de les te lezen. Ik moest een DNA vaderschapstest laten afnemen om te bewijzen dat mijn toenmalige vriend ook de vader was, dat vertikte ik. Uiteindelijk geloofden zij mij en wilden ze mijn toekomst bepalen: trouwen, bij schoonouders inwonen, thuis blijven, voor iedereen koken, het huishouden doen, alleen voor mijn kind zorgen, niet werken en stoppen met studeren. Ook hier deed ik niet aan mee, ik bleef bij mijn moeder wonen. Toen ons kind geboren werd was de vader wel in beeld, maar vaak afwezig. Na 2 jaar ging het niet meer goed met de relatie en heeft mijn toenmalige partner mij het ziekenhuis in geslagen. Ik heb toen aangifte gedaan en hij werd veroordeeld. Hierna heb ik hem alleen in de rechtszaal gezien. Mijn school besloot dat ik het schooljaar niet mocht afmaken. Nog voordat mijn buik zichtbaar werd, moest ik naar een ‘speciale’ school voor tienermoeders en probleemkinderen. Daar maakte ik snel vriendinnen en heb ik een leuke tijd beleefd. Daarna kreeg ik het advies om op VMBO niveau onderwijs te volgen. Ik had geen zin om onder mijn niveau te studeren en ben toen met school gestopt en ging werken. Nadat ik een jaar fulltime werkte, ben ik met school verder gegaan. Ik ben vanaf het MBO naar het HBO omhoog geklommen en ik zit momenteel in het tweede jaar van mijn universitaire opleiding.

Moeder
Na de bevalling was ik alleen maar bezig met het opvoeden van mijn kind. Dat was moeilijk, want ik was zelf ook nog een kind. Vriendinnen had ik wel, maar de contacten verwaterde langzamerhand. Van hun ouders mochten zij niet meer met mij omgaan, omdat ik een slecht voorbeeld was. Ook hadden zij andere prioriteiten, zoals uitgaan, make-up, jongens etc. Mijn moeder zag dat ik mezelf isoleerde en meldde mij daarom aan voor het Maatjesproject. Ik kreeg een maatje met wie ik leuke dingen deed en bij wie ik mij ei kwijt kon. Zij begreep mij en dat was geruststellend. Mijn moeder is de enige persoon die mij tijdens mijn zwangerschap en daarna gesteund heeft. Als ik haar niet had, weet ik niet wat er van mij terecht was gekomen. Wij hebben samen niet naar anderen geluisterd en hebben ons eigen pad gecreëerd en gevolgd. Mijn moeder paste op het kind als ik naar school ging, waardoor mijn zoon en zij een hele hechte band hebben. Mijn moeder was ook zijn moeder, ik was meer een zus voor hem. Dat vond ik niet erg, want ik moest wel naar school gaan en mijn opleiding afmaken. Ik wilde immers een goede toekomst voor mijn kind en daarvoor had ik een opleiding nodig.

Leven creëer je zelf
Door mijn ervaringen heb ik geleerd dat mijn doorzettingsvermogen het vertrouwen in mezelf is. De problemen en emoties van vandaag ontwikkelen zich tot de kracht voor morgen. Aan anderen wil ik dan ook meegeven om je zelf te blijven ontwikkelen tot je bent wie je wilt zijn en zorg ervoor dat je al je dromen uit laat komen. Daarom ook mijn quote: Life isn’t about finding yourself, it’s about creating yourself’

Met name aan tienermoeders wil ik meegeven om niet op te geven. Het leven stopt niet als je kinderen hebt. Luister niet naar alle negatieve reacties en blijf vooral doorzetten. En wanneer het allemaal tegenzit, kijk dan naar jouw kind(eren), dan komt alles weer goed.

Ik wil tienermoeders helpen en advies geven, advies op onder andere financieel-, woon- en sociaal gebied. Tevens wil ik later mijn eigen notariskantoor hebben. Verder organiseer ik diverse charity activiteiten als onderdeel van een miss verkiezing waar ik aan deelneem. Zo ben ik nu bezig met het opzetten van een programma speciaal voor tienermoeders. Daarom roep ik tienermoeders op zich bij mij te melden. Ik help graag!

Wil je met Ranjeeta in contact komen? Mail dit naar: info@stichtingjiya.nl

Ranjeeta Doerga

Lees ook het verhaal van...

 • Ranjeeta Doerga

  Ik ben Ranjeeta Doerga, 28 jaar oud, moeder van 2 kids (1 en 11 jaar), student Notarieel recht aan de Universiteit van Leiden en registergoed behandelaar in het notariaat. Als je terug rekent kom je er snel achter: ik was tienermoeder. Op mijn 16e werd ik zwanger van mijn oudste zoon.

 • Raihaana Ainoel

  Als kind van 14 ben ik seksueel misbruikt, mishandeld en bedreigd door een inmiddels voor moord veroordeelde man. Deze helse periode duurde 9 maanden. Ik kon het met niemand delen, want hij zou me vermoorden. Dat had hij immers ook met zijn ex gedaan. Haar lijk is niet meer gevonden.

 • Angela Nandpersad

  Ik begon mijn leven vol kleur, ik was vrolijk en creatief. Een meisje met dromen en toekomstplannen. Maar mijn dromen vervaagde en ik verloor al mijn kleur. Als ik terugdenk aan mijn jeugd, dan denk ik aan de kleur zwart.

 • Kaiden Ray Sewradj

  “Wordt het een jongen of een meisje?” Ik weet zeker dat die vraag ook werd gesteld aan mijn moeder toen ze zwanger was. Ik weet zeker dat ze toen ook vol trots heeft verteld dat haar eerste kindje een dochtertje werd. Toch is mijn moeder nu de trotse moeder van twee zonen.

 • REENA RAMBARATSINGH

  Vrij snel kwam ik er tijdens een bijbaan op een gerenommeerd advocatenkantoor achter, dat een juridische carrière mij geen voldoening zou bieden in het leven. Ik wilde MEER! Ik wilde mijn passie volgen: VISAGIE!

 • MAISHA EMILY NEUS

  Op 03-04-17 organiseerde ik de eerste demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Er kwamen rond de 1000 mensen. Inmiddels heb ik 13.000 volgers...

 • OLIVIA MARQUERITA DE SOUZA

  Ik groeide op in een gezin, waar een hoger beroep studie geen optie was, vanwege onvoldoende financiële middelen. Daardoor...

 • SHAREENA DWARKA

  De scheiding van mijn ouders viel zwaar. Ze waren net voorgoed naar Suriname gekomen en het werd een strijd om de kinderen...

 • ASMIE GENDARAM

  Ik zat middenin een scheiding en verloor toen ook mijn baan. De scheiding en het overlijden van Fatima was de druppel...

 • KABITA MAHADEW

  Toen mijn moeder plotseling een hartaanval kreeg en voor 80% hersendood werd verklaard moest ik ineens zelfstandig worden om...

 • DARSHANI KHODABAKS

  Ik ben in 2010 begonnen als model. Er werd altijd tegen mij gezegd dat ik de look van een model bezat en men vroeg waarom ik er....

 • SARITA PHERAI

Nog meer verhalen

Over Stichting JIYA

JIYA streeft ernaar vrouwen te ondersteunen in het verwezenlijken van dromen. Elke vrouw heeft een passie en elke vrouw wil deze kunnen ervaren, elke dag weer. Toch zijn er nog velen die dat jammer genoeg niet kunnen. Vanwege diverse omstandigheden: onderdrukking, onwetendheid, onzekerheid zijn nog maar enkele aspecten. Hoe gaan vrouwen hiermee om en op welke wijze doorbreken ze de taboes en belemmeringen?

Passion is sexy

Neem contact op