MAISHA EMILY NEUS

Activiste in Suriname

-Verandering begint bij jezelf-

Tijdens de kerstperiode in 2016 bezocht ik met een vriendin de kinderen in een tehuis. Deze kinderen hebben niks en dus bezorgden we hen een fijne dag. Wat mij opviel: 80 kleintjes, 2 leidsters. De kinderen krijgen het nog zwaarder, terwijl m.i. een kleine politieke groep zich schandalig verrijkt.

Ik was het zat

Op een avond was ik het meer dan zat: mijn vrienden worden één voor één ontslagen en andere jonge potentiële opbouwers van het land die na hun studie zijn teruggekomen, zoals ik, vertrekken weer naar Nederland. Financieel redden ze het niet meer in Suriname. Met de lage lonen zien ze geen toekomst. Je overleeft, maar kan niets opbouwen. Binnen ruim een jaar is de wisselkoers tegen de US dollar dusdanig verhoogd dat alles 2x zo duur is geworden. Als je eerst SRD. 3500 verdiende was dat USD. 1000, nu is dat bedrag nog maar USD. 500 waard.

Uiteraard wilde ik het niet laten bij het zat zijn. Er moest actie ondernomen worden!
Op 29 maart plaatste ik een FB-post met de oproep om niet alleen te klagen, maar ook de straat op te gaan en te protesteren.

Mijn leus was: ‘Verandering begint bij één’. Op 3 april organiseerde ik de eerste demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Er kwamen rond de 1000 mensen. Inmiddels heb ik 13.000 volgers.

Strijd boven dreiging

In het begin werd ik met de dood bedreigd. Het klinkt beangstigend, maar ik was erop voorbereid. Ook heb ik niet stil gezeten. Onder aandacht van de pers deed ik aangifte bij de politie. Jammer genoeg heb ik nog geen reactie ontvangen en ik vrees dat het in de doofpot verdwenen is.

Daarnaast vind ik het moeilijk dat er binnen onze beweging soms verdeeldheid heerst. We hebben immers te maken met mensen. Hierdoor hebben we te maken met diverse meningen en is het soms lastig een middenweg te vinden. Maar we blijven ons best doen om ons doel te bereiken: het wanbeleid – van welke regering dan ook – te stoppen.

Daarbij komt ook nog de verharde houding van de overheid t.o.v. de demonstranten. Dit doen ze om ons af te schrikken. Vier mannen werden hardhandig door de ME opgepakt. We zien dat ook gebeuren in Venezuela bijvoorbeeld. Maar we deinzen niet terug. We vechten voor een juiste strijd.

Verandering begint bij jezelf

Mijn ervaringen tot nu toe hebben mij geleerd dat je een actie alleen kan starten: verandering begint echt bij jezelf. Ook vind ik dat je niet bang moet zijn je mond open te doen en proberen je doel zo goed mogelijk te verwoorden. Verandering moet je bewerkstelligen door zowel op sociale media als in levende lijve in actie te komen. In zo’n strijd val je op, omdat je jong en vrouw bent. En je vuist omhoog steekt. Gebruik die kracht!

Onduidelijke toekomst

Vanwege mijn Nederlandse nationaliteit werd er gezegd dat ik Suriname uitgezet zou worden, omdat ik een gevaar vorm voor de staat. Maar de beweging die ik bewerkstelligd heb is niet meer te stoppen. We hebben een protestmars van 10.000 mensen georganiseerd!

Ik houd enorm veel van mijn land en dus ben ik bezig met de aanvraag van de Surinaamse nationaliteit. De president moet daarvoor tekenen. Hij kan dat weigeren.

Ik denk dat mijn landgenoten hebben gezien hoeveel ik van mijn land houd. Ik hoop dan ook dat er een nieuwe wind zal waaien in Suriname. Een wind tegen corruptie en wanbeleid, niet gestoeld op etnische achtergrond, maar op ideologische: een beter Suriname voor iedereen. De toekomst zal het uitwijzen.

MAISHA EMILY NEUS

Lees ook het verhaal van...

 • Ranjeeta Doerga

  Ik ben Ranjeeta Doerga, 28 jaar oud, moeder van 2 kids (1 en 11 jaar), student Notarieel recht aan de Universiteit van Leiden en registergoed behandelaar in het notariaat. Als je terug rekent kom je er snel achter: ik was tienermoeder. Op mijn 16e werd ik zwanger van mijn oudste zoon.

 • Raihaana Ainoel

  Als kind van 14 ben ik seksueel misbruikt, mishandeld en bedreigd door een inmiddels voor moord veroordeelde man. Deze helse periode duurde 9 maanden. Ik kon het met niemand delen, want hij zou me vermoorden. Dat had hij immers ook met zijn ex gedaan. Haar lijk is niet meer gevonden.

 • Angela Nandpersad

  Ik begon mijn leven vol kleur, ik was vrolijk en creatief. Een meisje met dromen en toekomstplannen. Maar mijn dromen vervaagde en ik verloor al mijn kleur. Als ik terugdenk aan mijn jeugd, dan denk ik aan de kleur zwart.

 • Kaiden Ray Sewradj

  “Wordt het een jongen of een meisje?” Ik weet zeker dat die vraag ook werd gesteld aan mijn moeder toen ze zwanger was. Ik weet zeker dat ze toen ook vol trots heeft verteld dat haar eerste kindje een dochtertje werd. Toch is mijn moeder nu de trotse moeder van twee zonen.

 • REENA RAMBARATSINGH

  Vrij snel kwam ik er tijdens een bijbaan op een gerenommeerd advocatenkantoor achter, dat een juridische carrière mij geen voldoening zou bieden in het leven. Ik wilde MEER! Ik wilde mijn passie volgen: VISAGIE!

 • MAISHA EMILY NEUS

  Op 03-04-17 organiseerde ik de eerste demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Er kwamen rond de 1000 mensen. Inmiddels heb ik 13.000 volgers...

 • OLIVIA MARQUERITA DE SOUZA

  Ik groeide op in een gezin, waar een hoger beroep studie geen optie was, vanwege onvoldoende financiële middelen. Daardoor...

 • SHAREENA DWARKA

  De scheiding van mijn ouders viel zwaar. Ze waren net voorgoed naar Suriname gekomen en het werd een strijd om de kinderen...

 • ASMIE GENDARAM

  Ik zat middenin een scheiding en verloor toen ook mijn baan. De scheiding en het overlijden van Fatima was de druppel...

 • KABITA MAHADEW

  Toen mijn moeder plotseling een hartaanval kreeg en voor 80% hersendood werd verklaard moest ik ineens zelfstandig worden om...

 • DARSHANI KHODABAKS

  Ik ben in 2010 begonnen als model. Er werd altijd tegen mij gezegd dat ik de look van een model bezat en men vroeg waarom ik er....

 • SARITA PHERAI

Nog meer verhalen

Over Stichting JIYA

JIYA streeft ernaar vrouwen te ondersteunen in het verwezenlijken van dromen. Elke vrouw heeft een passie en elke vrouw wil deze kunnen ervaren, elke dag weer. Toch zijn er nog velen die dat jammer genoeg niet kunnen. Vanwege diverse omstandigheden: onderdrukking, onwetendheid, onzekerheid zijn nog maar enkele aspecten. Hoe gaan vrouwen hiermee om en op welke wijze doorbreken ze de taboes en belemmeringen?

Passion is sexy

Neem contact op