Kaiden Ray Sewradj

Student

-Dit is ons leven en wij bepalen wat er gebeurt. -

Kaiden Ray Sewradj

“Wordt het een jongen of een meisje?” Ik weet zeker dat die vraag ook werd gesteld aan mijn moeder toen ze zwanger was. Ik weet zeker dat ze toen ook vol trots heeft verteld dat haar eerste kindje een dochtertje werd. Toch is mijn moeder nu de trotse moeder van twee zonen.

Tot op 6 december 2016 bestond Kaiden Ray Sewradj ook niet. Tot op die dag stond er gewoon een V (van vrouw) op mijn paspoort met een andere naam erbij. Hoewel ik van de het ene op het andere moment ‘officieel man’ was, was ik altijd al een man geweest.
Pas toen ik in de puberteit kwam, begon ik echt over mezelf na te denken. Wie ben ik? Al snel kwam ik tot de conclusie dat wie ik ook was, het was niet de persoon die ik op dat moment probeerde te zijn. Ik kwam al snel de tomboy style tegen en voelde me daar helemaal in thuis.

In de loop van de tijd werd ik ook meer jongensachtiger. Ik begon het niet erg te vinden als mensen dachten dat ik een jongen was. Wanneer mensen mij ‘per ongeluk’ als jongen aanspraken, vond ik het zelfs geweldig. Alleen als kind wist ik nooit van het bestaan van het woord ‘transgender’. Pas toen ik 16 was vroeg iemand aan me ‘ben je niet gewoon transgender?’ Ik had er niet eerder over nagedacht, maar het antwoord was al snel daar.

Stappenplan
Stap één voor mij was ervoor uitkomen. Mijn ouders stonden volledig achter me en de meesten van mijn vrienden ook. Er waren mensen die erop tegen waren, maar ik heb tegen elk van hen gezegd, familie of niet: ‘dit is wie ik ben en je accepteert het, of je loopt nu mijn leven uit en komt niet meer terug.’ Het was een harde maatregel en ik heb zo aardig wat mensen verloren in een korte periode, maar ik heb er geen spijt van. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan, want wat overbleef was een geweldige groep vrienden en familie die mij accepteren en steunen.

Stap twee was me inschrijven bij het genderteam in Amsterdam. Daar loop ik nu al twee jaar een traject en na twee jaar met psychologen, psychiaters en dokters praten was het 6 juni 2017 eindelijk zover; ik mocht beginnen aan mijn hormonen. Over een jaar hoop ik in aanmerking te komen voor operaties, maar tot die tijd hoop ik mezelf te ontwikkelen, niet alleen als man, maar ook als persoon.

Ik ben een veelzijdig persoon. Ik run een online support-groep voor mensen in de LHBT+ gemeenschap; ik schrijf nummers, verhalen en artikelen, en ik dans en zing. Maakt iets van die hele lijst mij meer of minder man? Nee. Maakt alles van die lijst me meer ik? Zeker.

We worden niet altijd geboren op de manier waarop we zouden moeten zijn, maar soms denk ik dat de zin van het leven, het leven zin geven is. In de afgelopen twee jaar heb ik geworsteld met de definitie van ‘man zijn’, maar ik weet het nog steeds niet. Wat ik wel weet is de definitie van ‘mij zijn’ en lang verhaal kort, het is de enige definitie die er toe doet. Man of vrouw of misschien zelfs geen van beide, als er iets is dat ik heb geleerd in de afgelopen twee jaren is dat als we ons zelf zijn, de rest niet uitmaakt. Dit is ons leven en wij bepalen wat er gebeurt.

Kaiden Ray Sewradj

Lees ook het verhaal van...

 • Ranjeeta Doerga

  Ik ben Ranjeeta Doerga, 28 jaar oud, moeder van 2 kids (1 en 11 jaar), student Notarieel recht aan de Universiteit van Leiden en registergoed behandelaar in het notariaat. Als je terug rekent kom je er snel achter: ik was tienermoeder. Op mijn 16e werd ik zwanger van mijn oudste zoon.

 • Raihaana Ainoel

  Als kind van 14 ben ik seksueel misbruikt, mishandeld en bedreigd door een inmiddels voor moord veroordeelde man. Deze helse periode duurde 9 maanden. Ik kon het met niemand delen, want hij zou me vermoorden. Dat had hij immers ook met zijn ex gedaan. Haar lijk is niet meer gevonden.

 • Angela Nandpersad

  Ik begon mijn leven vol kleur, ik was vrolijk en creatief. Een meisje met dromen en toekomstplannen. Maar mijn dromen vervaagde en ik verloor al mijn kleur. Als ik terugdenk aan mijn jeugd, dan denk ik aan de kleur zwart.

 • Kaiden Ray Sewradj

  “Wordt het een jongen of een meisje?” Ik weet zeker dat die vraag ook werd gesteld aan mijn moeder toen ze zwanger was. Ik weet zeker dat ze toen ook vol trots heeft verteld dat haar eerste kindje een dochtertje werd. Toch is mijn moeder nu de trotse moeder van twee zonen.

 • REENA RAMBARATSINGH

  Vrij snel kwam ik er tijdens een bijbaan op een gerenommeerd advocatenkantoor achter, dat een juridische carrière mij geen voldoening zou bieden in het leven. Ik wilde MEER! Ik wilde mijn passie volgen: VISAGIE!

 • MAISHA EMILY NEUS

  Op 03-04-17 organiseerde ik de eerste demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Er kwamen rond de 1000 mensen. Inmiddels heb ik 13.000 volgers...

 • OLIVIA MARQUERITA DE SOUZA

  Ik groeide op in een gezin, waar een hoger beroep studie geen optie was, vanwege onvoldoende financiële middelen. Daardoor...

 • SHAREENA DWARKA

  De scheiding van mijn ouders viel zwaar. Ze waren net voorgoed naar Suriname gekomen en het werd een strijd om de kinderen...

 • ASMIE GENDARAM

  Ik zat middenin een scheiding en verloor toen ook mijn baan. De scheiding en het overlijden van Fatima was de druppel...

 • KABITA MAHADEW

  Toen mijn moeder plotseling een hartaanval kreeg en voor 80% hersendood werd verklaard moest ik ineens zelfstandig worden om...

 • DARSHANI KHODABAKS

  Ik ben in 2010 begonnen als model. Er werd altijd tegen mij gezegd dat ik de look van een model bezat en men vroeg waarom ik er....

 • SARITA PHERAI

Nog meer verhalen

Over Stichting JIYA

JIYA streeft ernaar vrouwen te ondersteunen in het verwezenlijken van dromen. Elke vrouw heeft een passie en elke vrouw wil deze kunnen ervaren, elke dag weer. Toch zijn er nog velen die dat jammer genoeg niet kunnen. Vanwege diverse omstandigheden: onderdrukking, onwetendheid, onzekerheid zijn nog maar enkele aspecten. Hoe gaan vrouwen hiermee om en op welke wijze doorbreken ze de taboes en belemmeringen?

Passion is sexy

Neem contact op