KABITA MAHADEW

-Mijn leven is totaal omgegooid vanaf het moment dat mijn moeder een hartaanval kreeg-

Mijn vader ken ik niet. Mijn moeder heeft mij als enig kind opgevoed. Ze stond er als gescheiden vrouw alleen voor en deed als moeder en vader wat volgens haar het beste was. Daardoor zijn wij heel erg naar elkaar toe gegroeid en was ze niet alleen mijn moeder, maar ook mijn beste vriendin. Maar toen gebeurde het. Op dat moment was ik 21. Ze kreeg een hartaanval, werd voor 80% hersendood verklaard met als gevolg overplaatsing naar een verpleeghuis. 
Daar stond ik dan. Ineens moest ik zelfstandig worden. In een mum van tijd werd ik van inwonend dochter de verzorgster van mijn moeder. Mijn moeder was namelijk handelingsonbekwaam verklaard. Alles moest geregeld worden: van de mantelzorg tot de huur van het huis. 
De kosten liepen hoog op dus moest ik na mijn studie fulltime gaan werken. Andere financiële steun was er immers niet.

Mijn moeder had de meest basale zorg nodig: douchen, voeden, verplaatsen…ik hielp haar met alles en combineerde dit met alle andere werkzaamheden. Je voorspelt het al: mijn gezondheid ging drastisch achteruit en ik raakte overspannen. Dit heeft geresulteerd in ontslag (zonder begrip voor mijn situatie) en ik werd bijna het huis uitgezet. Immers, de hoofdbewoner, mijn moeder, was geen inwoner meer. Ik kreeg een uitkering en moest heel zuinig leven. Uiteindelijk kon ik met hulp van maatschappelijk werkers het huis houden en heeft de psycholoog geholpen met mijn gezondheid.

Het onbegrip van de familie

Ik moest zelf op kracht komen. Ondertussen ben ik mijn eigen pad gaan bewandelen en wilde ik mezelf beter leren kennen. Dat heeft de familie mij niet in dank afgenomen. Ik deed mijn eigen ding en volgens de familie liet ik mijn moeder in de steek. Ik ging volgens hen te vaak uit met vriendinnen en ben begonnen aan een 2e studie, maar volgens de familie ‘kon ik met het papiertje mijn kont afvegen’. 
Wat ik zo jammer vind, is dat mijn familieleden niet zagen hoeveel ik, dag in-dag uit, voor mijn moeder deed en wat het gevolg hiervan was op mijn gezondheid. Mijn familie bleef zich negatief uiten, zelfs na het heen gaan van mijn moeder in 2013.

De negatieve verhalen (slechte dochter, ging te vaak uit, ik was de oorzaak van mijn moeders hartaanval) werden rondverspreid tot in Suriname. Dat deed mij natuurlijk wat en ik kreeg er slapeloze nachten van. Dit heeft er voor gezorgd dat ik definitief de contacten met mijn familie heb verbroken. Gelukkig had ik veel steun van vriendinnen in die periode en ik heb inmiddels een kring van liefdevolle mensen om me heen gecreëerd.

Always believe in yourself no matter what

Blijf sterk, houd afstand van negativiteit, volg je hart en ga vooral je dromen achterna. Door mijn ervaringen ben ik achter de kracht van een mens gekomen, en hoe deze sterker wordt naar gelang de situatie.
Ik heb ondanks alles altijd geloofd in mezelf en heb heel veel positieve energie uit mijn dromen gehaald. Dat wil ik anderen ook meegeven. Binnenkort zal ik deze boodschap verder verspreiden als kandidate van de Miss Tropical Beauty verkiezing.

KABITA MAHADEW

Lees ook het verhaal van...

 • Ranjeeta Doerga

  Ik ben Ranjeeta Doerga, 28 jaar oud, moeder van 2 kids (1 en 11 jaar), student Notarieel recht aan de Universiteit van Leiden en registergoed behandelaar in het notariaat. Als je terug rekent kom je er snel achter: ik was tienermoeder. Op mijn 16e werd ik zwanger van mijn oudste zoon.

 • Raihaana Ainoel

  Als kind van 14 ben ik seksueel misbruikt, mishandeld en bedreigd door een inmiddels voor moord veroordeelde man. Deze helse periode duurde 9 maanden. Ik kon het met niemand delen, want hij zou me vermoorden. Dat had hij immers ook met zijn ex gedaan. Haar lijk is niet meer gevonden.

 • Angela Nandpersad

  Ik begon mijn leven vol kleur, ik was vrolijk en creatief. Een meisje met dromen en toekomstplannen. Maar mijn dromen vervaagde en ik verloor al mijn kleur. Als ik terugdenk aan mijn jeugd, dan denk ik aan de kleur zwart.

 • Kaiden Ray Sewradj

  “Wordt het een jongen of een meisje?” Ik weet zeker dat die vraag ook werd gesteld aan mijn moeder toen ze zwanger was. Ik weet zeker dat ze toen ook vol trots heeft verteld dat haar eerste kindje een dochtertje werd. Toch is mijn moeder nu de trotse moeder van twee zonen.

 • REENA RAMBARATSINGH

  Vrij snel kwam ik er tijdens een bijbaan op een gerenommeerd advocatenkantoor achter, dat een juridische carrière mij geen voldoening zou bieden in het leven. Ik wilde MEER! Ik wilde mijn passie volgen: VISAGIE!

 • MAISHA EMILY NEUS

  Op 03-04-17 organiseerde ik de eerste demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Er kwamen rond de 1000 mensen. Inmiddels heb ik 13.000 volgers...

 • OLIVIA MARQUERITA DE SOUZA

  Ik groeide op in een gezin, waar een hoger beroep studie geen optie was, vanwege onvoldoende financiële middelen. Daardoor...

 • SHAREENA DWARKA

  De scheiding van mijn ouders viel zwaar. Ze waren net voorgoed naar Suriname gekomen en het werd een strijd om de kinderen...

 • ASMIE GENDARAM

  Ik zat middenin een scheiding en verloor toen ook mijn baan. De scheiding en het overlijden van Fatima was de druppel...

 • KABITA MAHADEW

  Toen mijn moeder plotseling een hartaanval kreeg en voor 80% hersendood werd verklaard moest ik ineens zelfstandig worden om...

 • DARSHANI KHODABAKS

  Ik ben in 2010 begonnen als model. Er werd altijd tegen mij gezegd dat ik de look van een model bezat en men vroeg waarom ik er....

 • SARITA PHERAI

Nog meer verhalen

Over Stichting JIYA

JIYA streeft ernaar vrouwen te ondersteunen in het verwezenlijken van dromen. Elke vrouw heeft een passie en elke vrouw wil deze kunnen ervaren, elke dag weer. Toch zijn er nog velen die dat jammer genoeg niet kunnen. Vanwege diverse omstandigheden: onderdrukking, onwetendheid, onzekerheid zijn nog maar enkele aspecten. Hoe gaan vrouwen hiermee om en op welke wijze doorbreken ze de taboes en belemmeringen?

Passion is sexy

Neem contact op