JANE KULDIPSINGH

Powered by Jane

-Iedere expert was ooit een beginner!-

Foto door Rowena

Alles kun je leren! Of het nu is door een vierjarige opleiding, tweedaagse intensive cursus of gewoon door een instructiefilmpje op Youtube. Iedereen is uniek en heeft zijn eigen leermethode. De een is een boekenwurm en de ander leert door in de praktijk te zien hoe een ander het (voor) doet. Oefening baart kunst. Je leert ook door vallen en opstaan! Leren van andermans fouten, is ook een kunst.. Uiteindelijk zou je zelf moeten ervaren met je hart hoe het voelt om fouten te maken. Je eigen leerproces ontwikkelen. Ze zeggen ook wel eens; What doesn’t kills you makes you stronger!

Zo ben ik ook sterk en zelfredzaam geworden. Als jong meisje was ik altijd geïnteresseerd in hoe dingen werken. Dus niet het merk van een grote auto maar de motor en de drijfkracht. Ik was toen een tomboy en was vaak te vinden onder de motorkap of knutselen aan mijn fiets.

Ik was altijd geïnteresseerd in waarom mensen zijn zoals ze zijn (geworden). Ik nam het altijd op voor de beugelbekkies en kinderen die het niet breed hadden thuis en gepest werden op school. – Vandaar mijn empathie voor jongeren. Niet iedereen wordt geboren onder gelijke omstandigheden-. Ik stelde altijd vragen: “Waarom is het zo”, “hoe komt het dat..”, en doe tot op heden geen aannames. No filters! Iedereen verdient een kans. Overigens wordt het niet altijd op prijs gesteld als je vragen stelt en dan weet je waar je niét moet zijn.

Als alleenstaande carrière moeder is werk en privé best goed te combineren. Ik run mijn gezin dan ook als een organisatie. Een driemans organisatie waarin we intern veel zaken zelf oplossen en extern dingen inkopen om voor ons op te lossen. We hebben regelmatig “bedrijfsuitjes”, “functioneringsgesprekken” “werkoverleggen” en logistiek en bevoorrading (boodschappen doen) van ons huishouden wordt gezamenlijk gedragen (sjouwen) naar draagkracht en verantwoordelijkheid.
Alles kun je leren dus ook problemen oplossen met je PC, eenvoudige klusjes zoals loodgieter en timmerman werkzaamheden of een lampje vervangen van je auto. Door het gewoon te doen en twee gaatjes fout te boren en de derde wel goed, leer je het! Een, scheelt het enorm veel in de portemonnee en twee, moet je tot op zekere niveau zelfredzaam zijn. Je kan immers niet altijd direct een beroep doen op je vader, je broer of je partner. Durf ook te kiezen voor een opleiding of baan in de ICT en techniek of in de politiek.

Daarnaast kun jij expert worden in bijvoorbeeld juridische aspecten die je soms treffen in het leven. Denk aan arbeidsrecht, scheiding, consumentenrecht. Alles is te googlen, op te zoeken en te raadplegen. Er zijn veel instanties die je graag gratis advies geven. Dat scheelt wederom in de portemonnee en controleer je of je adviseur de juiste informatie verstrekt. Zelfs dan doe ik wederom geen aannames. Vertrouwen is goed, controleren is beter.

Wat heb je ervoor nodig?

Een gezond verstand en een dosis humor om zaken te relativeren. Een goed netwerk van familie, vrienden en kennissen die elk op hun gebied iets toe te voegen hebben in jouw leven en jij in die van hen. Voor alle problemen zijn er ook oplossingen. Tot slot geef ik je mee, volg niet altijd je hart maar ook je verstand. Je kan je hart de ruimte geven om met je verstand te communiceren. De tijd zal het je uitwijzen wat verstandig is. Wanneer je hart, je jiya in balans is met je verstand, maak je de juiste beslissing en zo word je expert ben kan je het doorgeven aan de volgende generatie. Zo worden we elke generatie sterker, slimmer en sexier!

JANE KULDIPSINGH

Lees ook het verhaal van...

 • Ranjeeta Doerga

  Ik ben Ranjeeta Doerga, 28 jaar oud, moeder van 2 kids (1 en 11 jaar), student Notarieel recht aan de Universiteit van Leiden en registergoed behandelaar in het notariaat. Als je terug rekent kom je er snel achter: ik was tienermoeder. Op mijn 16e werd ik zwanger van mijn oudste zoon.

 • Raihaana Ainoel

  Als kind van 14 ben ik seksueel misbruikt, mishandeld en bedreigd door een inmiddels voor moord veroordeelde man. Deze helse periode duurde 9 maanden. Ik kon het met niemand delen, want hij zou me vermoorden. Dat had hij immers ook met zijn ex gedaan. Haar lijk is niet meer gevonden.

 • Angela Nandpersad

  Ik begon mijn leven vol kleur, ik was vrolijk en creatief. Een meisje met dromen en toekomstplannen. Maar mijn dromen vervaagde en ik verloor al mijn kleur. Als ik terugdenk aan mijn jeugd, dan denk ik aan de kleur zwart.

 • Kaiden Ray Sewradj

  “Wordt het een jongen of een meisje?” Ik weet zeker dat die vraag ook werd gesteld aan mijn moeder toen ze zwanger was. Ik weet zeker dat ze toen ook vol trots heeft verteld dat haar eerste kindje een dochtertje werd. Toch is mijn moeder nu de trotse moeder van twee zonen.

 • REENA RAMBARATSINGH

  Vrij snel kwam ik er tijdens een bijbaan op een gerenommeerd advocatenkantoor achter, dat een juridische carrière mij geen voldoening zou bieden in het leven. Ik wilde MEER! Ik wilde mijn passie volgen: VISAGIE!

 • MAISHA EMILY NEUS

  Op 03-04-17 organiseerde ik de eerste demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Er kwamen rond de 1000 mensen. Inmiddels heb ik 13.000 volgers...

 • OLIVIA MARQUERITA DE SOUZA

  Ik groeide op in een gezin, waar een hoger beroep studie geen optie was, vanwege onvoldoende financiële middelen. Daardoor...

 • SHAREENA DWARKA

  De scheiding van mijn ouders viel zwaar. Ze waren net voorgoed naar Suriname gekomen en het werd een strijd om de kinderen...

 • ASMIE GENDARAM

  Ik zat middenin een scheiding en verloor toen ook mijn baan. De scheiding en het overlijden van Fatima was de druppel...

 • KABITA MAHADEW

  Toen mijn moeder plotseling een hartaanval kreeg en voor 80% hersendood werd verklaard moest ik ineens zelfstandig worden om...

 • DARSHANI KHODABAKS

  Ik ben in 2010 begonnen als model. Er werd altijd tegen mij gezegd dat ik de look van een model bezat en men vroeg waarom ik er....

 • SARITA PHERAI

Nog meer verhalen

Over Stichting JIYA

JIYA streeft ernaar vrouwen te ondersteunen in het verwezenlijken van dromen. Elke vrouw heeft een passie en elke vrouw wil deze kunnen ervaren, elke dag weer. Toch zijn er nog velen die dat jammer genoeg niet kunnen. Vanwege diverse omstandigheden: onderdrukking, onwetendheid, onzekerheid zijn nog maar enkele aspecten. Hoe gaan vrouwen hiermee om en op welke wijze doorbreken ze de taboes en belemmeringen?

Passion is sexy

Neem contact op