DEWIKA MAKHAN

Catwalk & Lifestyle Coaching by Dewika Makhan

Fotografie: Sunny Jagesar

Catwalk & Lifestyle Coach

Nooit heb ik mij kunnen voorstellen dat ik het leuk zou vinden om te spreken voor een groep. Om mijzelf te pitchen of om een presentatie te geven. Vanaf mijn vijftiende jaar begon ik met modellenwerk. Toen ik achttien werd, ben ik op internationaal niveau aan de slag gegaan als catwalk model. Daarnaast heb ik meegedaan aan diverse nationale en internationale missverkiezingen. Hier begon het allemaal.

Tijdens mijn eerste internationale missverkiezing was ik erg jong. Hoewel het natuurlijk allemaal reuze spannend was, was ik vooral ziek van de zenuwen! Ik kreeg te maken met medefinalisten die bloedmooi waren! Als jonkie werd ik daar enorm onzeker van. Echter, na een week met elkaar te hebben opgetrokken, kwam ik erachter dat ieder meisje haar eigen persoonlijke verhaal had. De een deed mee omdat ze het leuk vond maar eigenlijk juist heel onzeker was. De ander deed puur mee om de erkenning van het publiek in haar thuisland. Ook was er een meisje dat meedeed omdat zij moest van haar moeder. Ik heb altijd een goed luisterend oor gehad en tijdens diverse verkiezingen trokken veel medefinalisten naar mij toe om hun verhaal te doen. Ik probeerde hun verhalen en performances met elkaar te linken en hen te adviseren zodat zij zichzelf op een andere manier konden profileren. Het meisje dat bijvoorbeeld meedeed om de erkenning, heeft uiteindelijk een 5e plaats behaald waarmee zij even trots en tevreden was als met een 1e plaats.

Zodoende merkte ik dat ik het leuk en vooral erg belangrijk vond om mijn eigen ervaringen op zo’n manier te delen dat het voor iedere vrouw toepasbaar is. Want immers, iedere vrouw is mooi en uniek. Ook kwam ik erachter dat ik daadwerkelijk ervoor kon zorgen dat een vrouw, ongeacht haar leeftijd, in haarzelf ging geloven. Daarom besloot ik om te starten met het geven van catwalk workshops in combinatie met lifestyle coaching. Het gedeelte lifestyle vloeit voort uit mijn ayurvedische achtergrond. Mijn vader heeft een ayurvedische lifestyle centrum en ik ben opgegroeid met een goede basis op het gebied van voeding en beweging.

De allereerste workshops werden gevolgd door meiden die ik eerder adviezen had gegeven. En natuurlijk een hoop kennissen die weer vrienden of collega’s mee hadden genomen. Van hieruit ging de promotie vooral via mond tot mond reclame. Zo kreeg ik hele leuke groepen die bestonden uit jonge aspirant modellen, zakenvrouwen en meiden van +/- acht jaar. Het hoofddoel van mijn workshops is om vrouwen het allerbeste uit henzelf te laten halen op het gebied van catwalk & lichaamshouding, voeding & beweging of zelfpresentatie & zelfvertrouwen. De naam van mijn workshops is dan ook ‘Catwalk & Lifestyle Coaching by Dewika Makhan’ omdat het niet alleen om de oppervlakte maar ook om de innerlijke krachten gaat.

Het is in het begin even zoeken geweest naar de beste manieren om diverse vrouwen te bereiken. Inmiddels geef ik maandelijks groepsworkshops en vooral ook veel privé workshops . Tevens train ik een heleboel modellen en kandidaten van missverkiezingen.

Mijn belangrijkste doel voor nu en in de toekomst is om vrouwen bewuster te maken van eigen hun kennis en kunde. Elke vrouw heeft weer andere talenten en kwaliteiten. In een ‘Magazine’ maatschappij waarin continue gesproken wordt over de ‘perfecte’ vrouw, vind ik het zo belangrijk dat wij vrouwen beseffen dat wij hoe dan ook mooi, slim en intelligent zijn. Het is alleen soms lastig om dat in te zien. Zolang je als vrouw sterk gelooft in jezelf, kun je de hele wereld aan. Dat geloof ik echt! En ik hoop nog veel meer vrouwen op nationaal en internationaal niveau te kunnen coachen op het uitputten van hun geweldige, mooie en unieke kwaliteiten!

Meer informatie vind je op: www.dewikamakhan.com

DEWIKA MAKHAN

Lees ook het verhaal van...

 • Ranjeeta Doerga

  Ik ben Ranjeeta Doerga, 28 jaar oud, moeder van 2 kids (1 en 11 jaar), student Notarieel recht aan de Universiteit van Leiden en registergoed behandelaar in het notariaat. Als je terug rekent kom je er snel achter: ik was tienermoeder. Op mijn 16e werd ik zwanger van mijn oudste zoon.

 • Raihaana Ainoel

  Als kind van 14 ben ik seksueel misbruikt, mishandeld en bedreigd door een inmiddels voor moord veroordeelde man. Deze helse periode duurde 9 maanden. Ik kon het met niemand delen, want hij zou me vermoorden. Dat had hij immers ook met zijn ex gedaan. Haar lijk is niet meer gevonden.

 • Angela Nandpersad

  Ik begon mijn leven vol kleur, ik was vrolijk en creatief. Een meisje met dromen en toekomstplannen. Maar mijn dromen vervaagde en ik verloor al mijn kleur. Als ik terugdenk aan mijn jeugd, dan denk ik aan de kleur zwart.

 • Kaiden Ray Sewradj

  “Wordt het een jongen of een meisje?” Ik weet zeker dat die vraag ook werd gesteld aan mijn moeder toen ze zwanger was. Ik weet zeker dat ze toen ook vol trots heeft verteld dat haar eerste kindje een dochtertje werd. Toch is mijn moeder nu de trotse moeder van twee zonen.

 • REENA RAMBARATSINGH

  Vrij snel kwam ik er tijdens een bijbaan op een gerenommeerd advocatenkantoor achter, dat een juridische carrière mij geen voldoening zou bieden in het leven. Ik wilde MEER! Ik wilde mijn passie volgen: VISAGIE!

 • MAISHA EMILY NEUS

  Op 03-04-17 organiseerde ik de eerste demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Er kwamen rond de 1000 mensen. Inmiddels heb ik 13.000 volgers...

 • OLIVIA MARQUERITA DE SOUZA

  Ik groeide op in een gezin, waar een hoger beroep studie geen optie was, vanwege onvoldoende financiële middelen. Daardoor...

 • SHAREENA DWARKA

  De scheiding van mijn ouders viel zwaar. Ze waren net voorgoed naar Suriname gekomen en het werd een strijd om de kinderen...

 • ASMIE GENDARAM

  Ik zat middenin een scheiding en verloor toen ook mijn baan. De scheiding en het overlijden van Fatima was de druppel...

 • KABITA MAHADEW

  Toen mijn moeder plotseling een hartaanval kreeg en voor 80% hersendood werd verklaard moest ik ineens zelfstandig worden om...

 • DARSHANI KHODABAKS

  Ik ben in 2010 begonnen als model. Er werd altijd tegen mij gezegd dat ik de look van een model bezat en men vroeg waarom ik er....

 • SARITA PHERAI

Nog meer verhalen

Over Stichting JIYA

JIYA streeft ernaar vrouwen te ondersteunen in het verwezenlijken van dromen. Elke vrouw heeft een passie en elke vrouw wil deze kunnen ervaren, elke dag weer. Toch zijn er nog velen die dat jammer genoeg niet kunnen. Vanwege diverse omstandigheden: onderdrukking, onwetendheid, onzekerheid zijn nog maar enkele aspecten. Hoe gaan vrouwen hiermee om en op welke wijze doorbreken ze de taboes en belemmeringen?

Passion is sexy

Neem contact op