ANJANA BISSUMBHAR

Advocaat

In 2013 ben ik beëdigd als advocaat. Het is een van mijn mooiste momenten om voor mijn familie en goede vrienden beëdigd te worden. De weg ernaar toe ging zeker niet over rozen. De studie rechtsgeleerdheid is namelijk mijn tweede studie. Hiervoor heb ik informatica gestudeerd. Ik heb jarenlang een adviserende rol gehad bij een grote bank. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. De studie rechten aan de universiteit was een optie.

Mijn kinderen waren nog heel klein, 2 en 4 jaar. De vraag was of ik het wel zou aankunnen. Zou ik die combinatie kinderen en studeren wel aankunnen? Ik ben een doorzetter, dus ik zou het zeker aan kunnen. Ik omring mij altijd met positieve mensen. Dat zijn mensen die het mij gunnen om iets te bereiken in de maatschappij. Mijn beslissing om opnieuw te gaan studeren werd ook positief ontvangen door familie en vrienden. Ik kon altijd rekenen op mijn familie. Het was een kwestie van heel goed plannen. Ik had die ijzeren discipline om te studeren en de al tentamens te halen in vier jaar.

Om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten heb ik nog extra vakken gevolgd na mijn afstuderen. Hierna begon de volgende uitdaging, namelijk het vinden van een baan. Solliciteren was zinloos. Dan maar plan B, namelijk voor mezelf beginnen als advocaat. Daarvoor moest ik een ondernemingsplan schrijven. Mijn ondernemingsplan werd een aantal keren afgewezen. Ik gaf niet op. Nee, is voor mij een grotere stimulans om door te zetten. En als ik zou opgeven, zou ik geen baan hebben. Dat idee beviel mij niet. Ik ben geen type die de hele dag thuis op de bank kan zitten. Mijn doorzettingsvermogen werd beloond met de beëdiging als advocaat. Na de beëdiging ben ik gestart met de beroepsopleiding voor de advocatuur. Deze opleiding duurt 2,5 jaar.

Ik heb gekozen voor de advocatuur vanwege het menselijk aspect en de uitdaging. Mijn werk is allesbehalve saai. Iedere dag is anders. Ik word bijvoorbeeld vrijdagmiddag gebeld dat er sprake is van een spoed uithuisplaatsing van een kind. Dan weet ik dat ik in het weekend moet doorwerken om het verweer van mijn cliënt op tijd af te krijgen. Ik doe veel personen- en familiezaken. Ik moet daarom vaker in de rechtbank verschijnen. Ik bereid mij maximaal voor een zitting. Het is niet alleen spannend voor mijn cliënt maar ook voor mij. Mijn werk als advocaat geeft mij veel voldoening. Ik heb ooit een vrouw bij gestaan bij een moeizame echtscheiding. Uiteindelijk heb ik het dossier kunnen sluiten. De vrouw was blij met het resultaat en bleef mij maar bedanken en zei: “you are a good woman”. In een andere zaak is de urgentie van een vrouw afgewezen. De situatie van die vrouw was schrijnend. Dankzij mijn bemiddeling is de urgentie toegewezen.

Vanaf 2006 heb ik het gevoel alsof ik in een achtbaan zit. Ik heb er zelf voor gekozen. En ik ben trots op het resultaat. Mijn facebook-pagina (directadvocaatnodig.nl) heeft intussen meer dan 1700 volgers. Wekelijks plaats ik berichten over allerlei juridische onderwerpen. De reacties op mijn blogs zijn positief.

De adviezen die ik aan andere vrouwen wil geven is, blijf dicht bij jezelf, geloof in jezelf, omring je met mensen die het met je menen, die het jou gunnen.

mevr. mr. Anjana S. Bissumbhar
Advocaat
Roelofs & Drubbel Advocaten

ANJANA BISSUMBHAR

Lees ook het verhaal van...

 • Ranjeeta Doerga

  Ik ben Ranjeeta Doerga, 28 jaar oud, moeder van 2 kids (1 en 11 jaar), student Notarieel recht aan de Universiteit van Leiden en registergoed behandelaar in het notariaat. Als je terug rekent kom je er snel achter: ik was tienermoeder. Op mijn 16e werd ik zwanger van mijn oudste zoon.

 • Raihaana Ainoel

  Als kind van 14 ben ik seksueel misbruikt, mishandeld en bedreigd door een inmiddels voor moord veroordeelde man. Deze helse periode duurde 9 maanden. Ik kon het met niemand delen, want hij zou me vermoorden. Dat had hij immers ook met zijn ex gedaan. Haar lijk is niet meer gevonden.

 • Angela Nandpersad

  Ik begon mijn leven vol kleur, ik was vrolijk en creatief. Een meisje met dromen en toekomstplannen. Maar mijn dromen vervaagde en ik verloor al mijn kleur. Als ik terugdenk aan mijn jeugd, dan denk ik aan de kleur zwart.

 • Kaiden Ray Sewradj

  “Wordt het een jongen of een meisje?” Ik weet zeker dat die vraag ook werd gesteld aan mijn moeder toen ze zwanger was. Ik weet zeker dat ze toen ook vol trots heeft verteld dat haar eerste kindje een dochtertje werd. Toch is mijn moeder nu de trotse moeder van twee zonen.

 • REENA RAMBARATSINGH

  Vrij snel kwam ik er tijdens een bijbaan op een gerenommeerd advocatenkantoor achter, dat een juridische carrière mij geen voldoening zou bieden in het leven. Ik wilde MEER! Ik wilde mijn passie volgen: VISAGIE!

 • MAISHA EMILY NEUS

  Op 03-04-17 organiseerde ik de eerste demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Er kwamen rond de 1000 mensen. Inmiddels heb ik 13.000 volgers...

 • OLIVIA MARQUERITA DE SOUZA

  Ik groeide op in een gezin, waar een hoger beroep studie geen optie was, vanwege onvoldoende financiële middelen. Daardoor...

 • SHAREENA DWARKA

  De scheiding van mijn ouders viel zwaar. Ze waren net voorgoed naar Suriname gekomen en het werd een strijd om de kinderen...

 • ASMIE GENDARAM

  Ik zat middenin een scheiding en verloor toen ook mijn baan. De scheiding en het overlijden van Fatima was de druppel...

 • KABITA MAHADEW

  Toen mijn moeder plotseling een hartaanval kreeg en voor 80% hersendood werd verklaard moest ik ineens zelfstandig worden om...

 • DARSHANI KHODABAKS

  Ik ben in 2010 begonnen als model. Er werd altijd tegen mij gezegd dat ik de look van een model bezat en men vroeg waarom ik er....

 • SARITA PHERAI

Nog meer verhalen

Over Stichting JIYA

JIYA streeft ernaar vrouwen te ondersteunen in het verwezenlijken van dromen. Elke vrouw heeft een passie en elke vrouw wil deze kunnen ervaren, elke dag weer. Toch zijn er nog velen die dat jammer genoeg niet kunnen. Vanwege diverse omstandigheden: onderdrukking, onwetendheid, onzekerheid zijn nog maar enkele aspecten. Hoe gaan vrouwen hiermee om en op welke wijze doorbreken ze de taboes en belemmeringen?

Passion is sexy

Neem contact op