AARTIE BADAL

Werkzoekende, vrijwilliger bij Radio en in de Mandir

Het werd thuis benauwd, de mishandelingen, vernederingen en het kleineren waar de kinderen bij waren. Eigenlijk ben ik heel lang gaan vluchten door mij te storten op vrijwilligerswerk. Als host/presentatrice haal ik mijn voldoening uit mijn werk. De mandir geeft mij ook een stukje rust omdat ik dan aan ‘Samaaj Sewa’ (dienen van mijn medemens) doe. Ik ben ook mantelzorger geweest voor een mevrouw die ik heb begeleid tot haar dood. Ik wist dat het niet goed zat, maar was in ontkenning, omdat je weet wat je wilt, waar je staat.

Ik ben eerst op onderzoek geweest, via de huisarts, maatschappelijk werker, juridisch loket en heel veel nagedacht. Wel en niet momenten gehad. Ik ben pas gaan praten met mijn omgeving toen ik alles ingediend had en zeker wist wat ik wilde: een echtscheiding.

Barrières en dieptepunten: ik heb kinderen en daardoor heb ik wel honderd keer nagedacht of ik het alleen zou redden of niet. Wat waren de consequenties? Als ik een stap vooruit zette, moest ik voor mijn gevoel tien stappen achteruit zetten. Geen spaargeld, geen hulp van familie, mensen gingen weg uit mijn leven omdat ik geïsoleerd raakte en geen contact opnam met anderen. Men zei weleens: ‘jij gaat scheiden? Het kan toch niet? Je bent altijd vrolijk.’ Ja, ik heb altijd een masker opgehad.

Belangrijkste les: ik ben er ook!!! Als ik niet voor me zelf op kom, dan doet niemand het. Of je financieel stabiel bent of niet, ga ervoor en voer de strijd. Geef niet op! Hoe zwaar het ook lijkt. Ik heb ook zonder geld en eten gezeten. Leer je mond open te maken en vraag om hulp! Laat je zelf door niemand slaan, vernederen en pijnigen. Mentaal en fysiek!

Mijn toekomst: ik ben nog niet waar ik moet zijn, denk dat het nog jaren gaat duren, maar ik heb rust! En ik ben gelukkig! Ik ben er voor mijn meiden en iedereen die mij gesteund en geholpen heeft; ook degene die het niet hebben gedaan. Ik leef niet met een wrok gevoel en leef vooral met de dag. Become bright light for others when their world becomes dark!

In gesprek met Aartie?
Mail haar: sawitrie-badal@live.nl

AARTIE BADAL

Lees ook het verhaal van...

 • Ranjeeta Doerga

  Ik ben Ranjeeta Doerga, 28 jaar oud, moeder van 2 kids (1 en 11 jaar), student Notarieel recht aan de Universiteit van Leiden en registergoed behandelaar in het notariaat. Als je terug rekent kom je er snel achter: ik was tienermoeder. Op mijn 16e werd ik zwanger van mijn oudste zoon.

 • Raihaana Ainoel

  Als kind van 14 ben ik seksueel misbruikt, mishandeld en bedreigd door een inmiddels voor moord veroordeelde man. Deze helse periode duurde 9 maanden. Ik kon het met niemand delen, want hij zou me vermoorden. Dat had hij immers ook met zijn ex gedaan. Haar lijk is niet meer gevonden.

 • Angela Nandpersad

  Ik begon mijn leven vol kleur, ik was vrolijk en creatief. Een meisje met dromen en toekomstplannen. Maar mijn dromen vervaagde en ik verloor al mijn kleur. Als ik terugdenk aan mijn jeugd, dan denk ik aan de kleur zwart.

 • Kaiden Ray Sewradj

  “Wordt het een jongen of een meisje?” Ik weet zeker dat die vraag ook werd gesteld aan mijn moeder toen ze zwanger was. Ik weet zeker dat ze toen ook vol trots heeft verteld dat haar eerste kindje een dochtertje werd. Toch is mijn moeder nu de trotse moeder van twee zonen.

 • REENA RAMBARATSINGH

  Vrij snel kwam ik er tijdens een bijbaan op een gerenommeerd advocatenkantoor achter, dat een juridische carrière mij geen voldoening zou bieden in het leven. Ik wilde MEER! Ik wilde mijn passie volgen: VISAGIE!

 • MAISHA EMILY NEUS

  Op 03-04-17 organiseerde ik de eerste demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Er kwamen rond de 1000 mensen. Inmiddels heb ik 13.000 volgers...

 • OLIVIA MARQUERITA DE SOUZA

  Ik groeide op in een gezin, waar een hoger beroep studie geen optie was, vanwege onvoldoende financiële middelen. Daardoor...

 • SHAREENA DWARKA

  De scheiding van mijn ouders viel zwaar. Ze waren net voorgoed naar Suriname gekomen en het werd een strijd om de kinderen...

 • ASMIE GENDARAM

  Ik zat middenin een scheiding en verloor toen ook mijn baan. De scheiding en het overlijden van Fatima was de druppel...

 • KABITA MAHADEW

  Toen mijn moeder plotseling een hartaanval kreeg en voor 80% hersendood werd verklaard moest ik ineens zelfstandig worden om...

 • DARSHANI KHODABAKS

  Ik ben in 2010 begonnen als model. Er werd altijd tegen mij gezegd dat ik de look van een model bezat en men vroeg waarom ik er....

 • SARITA PHERAI

Nog meer verhalen

Over Stichting JIYA

JIYA streeft ernaar vrouwen te ondersteunen in het verwezenlijken van dromen. Elke vrouw heeft een passie en elke vrouw wil deze kunnen ervaren, elke dag weer. Toch zijn er nog velen die dat jammer genoeg niet kunnen. Vanwege diverse omstandigheden: onderdrukking, onwetendheid, onzekerheid zijn nog maar enkele aspecten. Hoe gaan vrouwen hiermee om en op welke wijze doorbreken ze de taboes en belemmeringen?

Passion is sexy

Neem contact op